Добре дошли в света на Моите нещица!
Надявам се да ви доставя малко радост, така както вие го правите за мен с посещението си. Приятно разглеждане и ... благодаря, че се отбихте!

Начална страница

неделя, 2 май 2010 г.

Априлското въстание в Копривщица

            На 20.04.1876г. в България избухва въстание насочено срещу турското робство. Началото на това съдбоносно събитие се слага в Копривщица! Там до Калъчевия мост на Бяла река изгърмява първата пушка. Там шепа въстаници начело с Тодър Каблешков изстрелват своите шишанета, извикват " Да живей България!", и с това слагат началото на нова ера в историята на народа ни.
           Априлското въстание продължава около 1 месец с относително голяма интензивност. То обхваща много райони на страната и в него участват близо 10 хиляди въоражени бойци.
           Въпреки, че е жестоко потушено, въстанието постига стратегическата си цел. Европа е потресена, възмутена и отвратена, а това отваря пътя към свободата. И след като опитите на Русия да наложи по мирен път автономия на българите остават безрезултатни, тя започва война срещу Турция, която завършва с освобождението на България.
            През 1924 г., 2 май ( 20 април, по стар стил) е обявен за празник на град Копривщица и се отдава почит към героите на Априлското въстание. А през 1956 г. директора на училището Недельо Меслеков написва сценарий, по който се прави възпроизвеждане на обявяването на Въстанието. От тогава всяка година на 2 май се прави възстановка на Априлското въстание.
            Във възпроизвеждането участват около 150 самодейци.
            Ето как изглеждаше то днес.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че отделяте от времето си, за да посетите моя блог!Ценя високо мнението ви! Приятен и успешен ден!